Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw laboratorium natuurgeneesmiddelen

Arlesheim, CH

De komende jaren wordt het terrein van de Klinik Arlesheim herontwikkeld en toekomstbestendig gemaakt. Om plaats te maken voor de vervangende nieuwbouw van het kliniekgebouw moet een aantal bestaande gebouwen en functies verhuizen, waaronder het laboratorium voor natuurgeneesmiddelen. De vervaardiging van antroposofische geneesmiddelen op het terrein van de kliniek heeft een lange en diepgewortelde geschiedenis. De komst van het nieuwe laboratoriumgebouw geeft deze traditie een nieuwe identiteit en impuls.

 

Pure houtbouw

Het nieuwe laboratorium voor natuurgeneesmiddelen en het kliniekgebouw worden op een eigentijdse wijze ingebed in de bestaande antroposofische architectuur uit de omgeving. Beide gebouwen worden gebouwd met een pure houten constructie (Holz100), waarbij houten deuvels worden gebruikt als verbinding zonder toevoeging van lijm of andere chemicaliën. De grondstof wordt volgens de maancycli geveld, waardoor het hout betere materiaaleigenschappen heeft en een hogere weerstand krijgt tegen onder andere ongedierte.

 

Productie en administratie

In het laboratorium worden geneesmiddelen geproduceerd die met de hand zijn gewonnen uit regionale planten en kruiden. Deze geneeskrachtige stoffen worden vervolgens op de begane grond, de eerste verdieping en de kelder van het laboratorium verwerkt, verpakt en opgeslagen. De tweede verdieping onder het dak biedt ruimte voor de administratieve kantoren en spreekruimtes voor verschillende afdelingen van de kliniek. Het nieuwe gebouw biedt dus zowel ruimte voor productie als administratie.

 

Duurzaam en energetisch

De ambitie is om alle nieuwbouw op het terrein te laten voldoen aan hoge Zwitserse eisen voor energetisch bouwen volgens de richtlijn ‘Minenergie P’. Het laboratorium krijgt hierdoor een hoog comfort met energie-efficiënte en duurzame maatregelen.

 

Status: In ontwerp, 2019–2022
Locatie: Arlesheim, CH
Opdrachtgever: Klinik Arlesheim
Vloeroppervlak: 1.500 m²
In samenwerking met: BSS Architekten & MED-Plan Enginering, CH
Landschapsarchitect: Hyco Verhaagen, Hüde DE
Kunst: Udo Zembok, Menton FR

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen