Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw supermarkt

Oldenburg-Kreyenbrück, DE

De bouw van de nieuwe supermarkt heeft een belangrijke impuls gegeven aan het nieuwe stadsdeelcentrum Oldenburg-Kreyenbrück. De stedenbouwkundige omgeving werd tot de komst van dit gebouw gedomineerd door grijze kazernegebouwen uit de jaren 1930 en ingetogen baksteenarchitectuur uit de jaren 1950. Wij hebben de verantwoordelijkheid genomen om met de vormgeving van de maatschappelijk georiënteerde supermarkt een nieuwe identiteit mee te geven aan de hele wijk, waarop buurtbewoners trots mogen zijn. De architectuur toont zich enerzijds individueel en zelfbewust, maar bouwt tegelijkertijd voort op de bestaande baksteenarchitectuur.

 

Wandelen door de supermarkt

Door de aanwezigheid van een aantal karakteristieke bomen op het bestaande perceel werd snel duidelijk dat een klassieke orthogonale plattegrond hier niet op zijn plek zou zijn. De locatie inspireerde ons om de standaardisatie van supermarktplattegronden te bevragen en de daaraan vanzelfsprekende uniforme wijze waarop goederen in lange gangen gepresenteerd worden. In de nieuwe supermarkt vormt de bewegende mens de basis voor de organisatie van de plattegronden. Het winkelen wordt een wandelende belevenis.

 

Deel van de energietransitie

Groene energie wordt door de pv-panelen op het dak van de supermarkt geproduceerd. De intelligentie warmte-koudeopslag functioneert als energieopslag en helpt om piekbelastingen van het energienet te vereffenen. Indien gewenst kan energie aan het openbare net worden afgegeven of benut worden door de laadpalen op de parkeerplaatsen.

Hier voel ik mij als mens waargenomen en behandeld - en niet als puur commercieel gewin.

Citaat van een klant

Status: Bekroond, 2016
Locatie: Oldenburg-Kreyenbrück, DE
Opdrachtgever: aktiv&irma-Gruppe
Vloeroppervlak: 3.400 m²
Prijsvraag: Deutscher Ziegelpreis, eervolle vermelding (2017); Fritz-Höger-Preis, nominatie (2017); DAM-Preis für Architektur, shortlist (2018); AIT-Award (Retail/Messebau), 2e prijs (2018); Nieders. Staatspreis, nominatie (2018); BDA-Preis Niedersachsen, shortlist (2019)
Fotografie: Meike Hansen, Hamburg
Landschapsarchitectuur: Hyco Verhaagen, Hüde

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen