Spring naar hoofd-inhoud

vrijeschool Vuurvogel

Zoetermeer, NL

Een verwoestende brand op 28 december 2007 zorgde ervoor dat de kinderen van Vrije School Zoetermeer tijdelijk zonder schoolgebouw zaten. In de zoektocht naar een passende vormgeving voor de vervangende nieuwbouw verrees het ontwerp voor Vrije School Vuurvogel uit zijn as. De ontwerpwedstrijd voor de nieuwe school is gewonnen door 9graden architectuur.

 

Workshops

Na de prijsvraag heeft 9graden architectuur workshops gehouden met leraren en kinderen, om het ontwerp van de nieuwe school verder te ontwikkelen. Zo is gezocht naar vormen en kleuren die de leraren en kinderen wensen voor hun school, naar wat in hun ogen een passende vormgeving is. Vanuit de workshops ontstond de wens voor een licht gebouw met bewegelijke ruimtes: De gangen variëren van smal naar breed, de wanden zijn niet altijd recht en er zijn geen vierkante lokalen. Alle ruimtes hebben een ondersteunende functie in de ontwikkeling van het kind. Elk jaar verhuizen de kinderen naar een ander lokaal. De groei van het kind komt in de architectuur terug door het toepassen van verschillende kleuren en vormen.

 

Authentieke kern

Het ontwerp voor de nieuwbouw wil recht doen aan de inhoudelijke behoefte van het Vrije School onderwijs om kinderen authentiek en vrij vanuit de eigen kern te laten leven en vrij te zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich de kern en vanaf daar zijn er vier stralen naar buiten. De ruimtes volgen de richting van deze stralen en aan het einde van deze ‘stralen’ bevinden zich blinde wanden. Tegen deze blinde wanden zijn de schoolborden en het toneel gepositioneerd. In de ruimte tussen de stralen bevinden zich juist veel ramen. Hierdoor ontstaat er een spel tussen gesloten en open. De gevels zijn van stuc, hout en goudkleurige staalplaat: warm en uitnodigend.

 

Mens- en milieuvriendelijk

Er is bij de bouw gekozen voor mens- en milieuvriendelijke materialen en installaties. Zo heeft het gebouw een GPR van 8,72 en een EPC = 0,67. Dit is bereikt door  hoge isolatiewaarden van gevel Rc = 5,0 m2K/W, dak Rc = 7,0 m2K/W en drielaags isolatieglas U < 0,8 W/m2K. De ruimtes worden geventileerd door middel van natuurlijk toegevoerde lucht met een hoge capaciteit die anderhalf keer hoger is dan de bouwbesluit-eis. Deze toevoerlucht wordt verwarmd door verwarmingselementen die zich vlakbij het toevoerrooster bevinden. Het gebouw heeft een warmtepomp voor de koeling van het gebouw. 

Er is een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV) dmv vloerverwarming en –koeling in de aula en de gangen. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk en de gevelkozijnen zijn van inlands lariks. In de akoestische plafonds wordt vlaswolisolatie toegepast. Energieverbruik wordt geminimaliseerd door veel natuurlijke daglichttoetreding en energiezuinige HF-verlichtingsarmaturen op basis van aanwezigheid- en daglichtdetectie.

 

Status: Gerealiseerd, 2010
Locatie: Zoetermeer, NL
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Vloeroppervlak: 1.260 m²
Fotografie: Luuk Kramer

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen