Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw vrijeschool Wonnebald

Den Haag, NL

Aan de westzijde van Den Haag, op de bestaande locatie van vrijeschool Wonnebald, wordt vervangende nieuwbouw gerealiseerd. Het huidige schoolgebouw is erg verouderd en onpraktisch ingedeeld. De wens is dat de school, het kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang in het nieuwe schoolgebouw meer met elkaar in verbinding komen te staan. 9graden architectuur heeft een compact schoolgebouw ontworpen. Bestaande groenstructuren rond het perceel worden versterkt en tot op het schoolplein gebracht, waardoor nieuwbouw en schoolplein vanzelfsprekender in de groene- en gebouwde omgeving integreren.

Omhullende leefwereld

Op de begane grond bevinden zich de allerkleinste kinderen met ruimten die direct aan het groene schoolplein verbonden zijn: kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en drie kleuterklassen. De grote afgeronde luifel geeft de buitenruimte een voor het kleine kind beheersbare en omhullende schaal. De buitenruimte vloeit hier als het ware de bouwmassa in. Ook de gemeenschappelijke aula is op de begane grond gesitueerd. Het toneel van de aula is door een grote pui verbonden met het schoolplein, zodat deze zowel voor binnen- als buitengebruik gebruikt kan worden. De teamkamer bevindt zich centraal in het hart van de school en is direct gelegen aan een groene patio.

 

Transparante verdieping

Op de verdieping bevinden zich 6 onderbouwklassen voor de oudere kinderen en het lokaal voor handvaardigheid. De klassen 1 t/m 3 en 4 t/m 6 hebben ieder een gemeenschappelijk leerplein en een eigen individuele studieruimte. Deze leerpleinen krijgen daglicht via de binnentuin. Ook de gymzaal bevindt zich op de verdieping. De kleedruimten zijn nog een verdieping hoger gesitueerd en direct verbonden met de gymzaal door middel van het trappenhuis. De gymzaal kan hierdoor ook buiten schooltijden extern gebruikt worden.

 

Vormentaal

Het ontwerp kenmerkt zich door een zachte, ronde, verbindende vormentaal bij de kleinste kinderen welke zich ontwikkelt naar een meer rechte en abstracte vormentaal bij de hogere klassen. De gymzaal geeft de compacte bouwmassa een helder hoogteaccent. De gevel wordt gedetailleerd met een zandkleurige verticale steen en blanke accoya houten kozijnen. In de accentvlakken worden stenen schuin in het gevelvlak gedetailleerd waardoor een speels en verfijnd element wordt toegevoegd.

 

Status: In ontwerp, 2019–2023
Locatie: Den Haag, NL
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Vloeroppervlak: 2.426 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen