Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw woonzorghuis De Vijfsprong

Vorden, NL

Urtica De Vijfsprong in het Gelderse Vorden is een therapeutische leef- en werkgemeenschap rond een biologisch dynamisch agrarisch bedrijf. In de eigen winkel worden onder andere de zelfgemaakte kazen en geteelde groenten verkocht. De Vijfsprong biedt diverse woongelegenheden die omgeven zijn door de natuur. Voor een nieuwe huisvesting organiseerde Urtica De Vijfsprong een architectenselectie die door 9graden architectuur werd gewonnen.

 

Vervangende nieuwbouw

Een van de bestaande woonzorghuizen bij De Vijfsprong voldeed niet meer aan de zorgvraag en technische eisen van deze tijd. Daarom is het bestaande gebouw vervangen door een nieuw woonzorghuis voor 9 bewoners met een verstandelijke beperking. De bewoners vinden het fijn om dichtbij de boerderij te wonen en horen graag de koeien loeien in het weiland.

 

Gelders coulisselandschap

De vormentaal en het materiaalgebruik van de nieuwbouw is geïnspireerd door de karakteristieke boerderijen in het coulisselandschap van de Achterhoek. Sommige van deze Saksische boerderijen hebben daken waarvan de bovenste helft is bedekt met riet en de onderste met pannen.

 

Ook het dak van de Vijfsprong heeft deze tweedeling met bovenaan pannen en onderaan Accoya hout. In tegenstelling tot de bestaande panden is de nieuwbouw verticaal georiënteerd. Het open landschap in de omgeving wordt gedomineerd door horizontaal georiënteerde agrarische gebouwen, die aansluiten bij het wezen van het dier. Maar op de Vijfsprong wonen mensen, dus domineert hier juist het verticale karakter.

 

Individuele massa

Het woonzorghuis kenmerkt zich door haar individuele, kleinschalige massaopbouw en haar samenhang met de andere gebouwen op het bosrijke terrein. De gebouwmassa heeft een geknikt volume dat vorm geeft aan het pleintje. Aan de andere zijde van deze kromming heeft het gebouw drie vleugels. Hierdoor is een plattegrond met vijf tentakels ontstaan van elk twee verdiepingen met ieder een eigen kap. Zo heeft het geheel een kleinschalige massa gekregen passend bij de menselijke maat.

 

Status: Gerealiseerd, 2019
Locatie: Vorden, NL
Opdrachtgever: Stichting Urtica OnderDak
Vloeroppervlak: 700 m²
Fotografie: Meike Hansen, Hamburg

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen