Spring naar hoofd-inhoud

woonzorghuis Oosterdel

Broek op Langedijk, NL

In het historische dorpscentrum van Broek op Langedijk ligt woonzorghuis Oosterdel, bestaande uit woonzorghuis Oosterheem en het werkgebouw d’Oostkant. Het project is gelegen aan het Oosterdelgebied, ook wel bekend als het Rijk der 1000 Eilanden. De twee gebouwen zijn door hun vrije en zorgvuldige vormgeving en oriëntatie sterk verbonden met hun waterrijke context.

Lokale zorg en voedselproductie

De Oosterheem biedt ruimte aan twee woongroepen van 6 zorgvragers. Elke bewoner heeft zijn eigen zit-slaapkamer en sanitair met een individuele vorm en kleur. De woongroepen hebben een eigen woonruimte en gemeenschappelijke keuken. De bewoners verbouwen groenten en kruiden op de eilanden in het Oosterdelgebied. Deze eilanden zijn met bootjes te bereiken vanaf de kade bij d’Oostkant. Een houten brug vormt een fysieke verbinding tussen het werkgebouw en het woonzorghuis. In het werkgebouw worden de landbouwproducten verwerkt en opgeslagen in verschillende werkplaatsen en koelruimten. Ook bevinden zich in het gebouw twee vergaderzalen, kantoorruimten, een kantine, keuken en sanitaire voorzieningen. Buurtbewoners zijn welkom in het gebouw en zien het als verrijking van hun omgeving.

 

Historische context

Naast de maatschappelijke meerwaarde van het project resulteert de vormgeving van de gebouwen in een zorgvuldige inpassing die de bestaande kwaliteiten van de historische context behoudt en versterkt. De nieuwbouw sluit qua schaalgrootte aan bij de omliggende bebouwing en heeft tegelijk een eigentijdse verschijningsvorm passend bij de zorginstelling. De vier geschakelde kappen van het woonzorghuis staan haaks op de toeristische waterverbinding tussen de Broeker Veiling en het Oosterdelgebied, waardoor de relatie met de tegenoverliggende bebouwing wordt versterkt. In het ontwerp van het werkgebouw is de oude bakstenen kunstmestlood uit 1948 geïntegreerd. De verticale houten gevelbeschieting heeft verschillende breedtes en maakt daarmee een abstracte knipoog naar de kenmerkende eilandenstructuur van het Oosterdelgebied.

Natuurlijk en milieuvriendelijk

De verduurzaamde vuren gevel domineert het uiterlijk van het bouwwerk. Ook kozijnen, plinten en plafonds zijn van hout met FSC-keurmerk. De betonnen vloeren zijn voorzien van 20% betongranulaat en er wordt geïsoleerd met vlaswol.  Op de daken liggen keramische pannen en sedumvegetatie op een ballastlaag van Ekovlas.  Het energiegebruik wordt geminimaliseerd door de toepassing van HR++glas en hoge isolatiewaarden. Verder is gekozen voor natuurlijke ventilatie in combinatie met mechanische afzuiging in de sanitaire ruimten. Verwarming vindt plaats door vloerverwarming en LTS-radiatoren. Op het dak bevinden zich zonnecollectoren voor warm water en er is waterbesparend sanitair toegepast.

 

Eervolle vermelding

In juni 2010 heeft dit project tijdens de prijsuitreiking van de Hedy d’Ancona Prijs een eervolle vermelding ontvangen. De Hedy d’Ancona Prijs voor excellente zorgarchitectuur wordt tweejaarlijks uitgereikt. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.

 

Status: Onderscheiden, 2009
Locatie: Broek op Langedijk, NL
Opdrachtgever: Raphaëlstichting/Bouwcompagnie/Stichting Veldzorg Oosterdel
Vloeroppervlak: 800+740 m²
Prijsvraag: Hedy d'Ancona-Preis, eervolle vermelding (2010)
Fotografie: Luuk Kramer

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen