Spring naar hoofd-inhoud

Renovatie Geert Groote School

Amsterdam, NL

Op de rand van de Amsterdamse Staadsliedenbuurt, aan de Eerste Nassaustraat 5–7 bevindt zich een monumentale basisschool uit 1896.  Het gebouw is in de loop van de tijd zijn functie verloren en in de afgelopen decennia in gebruik geweest als broedplaats voor diverse creatieve ondernemingen. In augustus 2021 heeft het gebouw zijn oorspronkelijke onderwijsfunctie weer terug gekregen en is de Geert Groote School West in het gebouw gehuisvest.

 

Vrijheid binnen bestaande structuur

Het programma van de Geert Groote School, vrijeschool voor basisonderwijs, is door 9graden architectuur ingepast in het bestaande monumentale gebouw. De grootste uitdaging was om binnen het rigide gebouw een vrijeschool met een ‘vrij’ karakter te huisvesten. De kenmerkende spiegelsymmetrische plattegrond met zijn monumentale corridorstructuur is gehandhaafd. De vrijheid is juist gevonden in het interieur, de inrichting en de materialisatie. Het ontwerp heeft subtiele nuances in plafondpatronen, kleurstellingen en materiaalgebruik, passend bij de pedagogische visie van de vrijeschool.

 

Eenheid in materialisatie

De originele afwerkingen in de gangen zoals tegelwerk vloeren en lambriseringen komen in een subtiele kleurstelling weer terug in het gebouw. Voor eenheid in het gebouw is er gekozen voor een éénduidige materialisatie in bamboe. Met dit natuurlijke, snelgroeiende en brandveilige materiaal zijn vrijwel alle meubels, vloeren, kozijnen en lambriseringen ontworpen. Het gehele gebouw is voorzien van met vlas geïsoleerde voorzetwanden. Hierbij zijn zoveel mogelijk originele aanwezige details gehandhaafd.

Toekomstbestendig

De historische gevelkozijnen blijven behouden en zijn vanaf de binnenzijde voorzien van te openen voorzetramen. Naast isolatie van de gehele gebouwschil hebben alle ruimtes vloerverwarming gekregen. Hiermee is het gebouw in de toekomst eenvoudig los te koppelen van het gasnet en daarmee energieneutraal te maken.

 

Omhullend werken

Er is meer ruimtelijkheid in het gebouw gebracht door naast de deur een extra raam te plaatsen. Het klassieke gesloten beeld van de gang wordt daarmee doorbroken, waardoor er meer relatie is tussen gang en lokaal en er natuurlijk daglicht binnenvalt. Het nieuwe raam is onderdeel van een garderobemeubel, die het raam een soort oogkleppen geeft. Doorzicht is namelijk niet altijd wenselijk. Hierdoor is een juiste balans ontstaan tussen omhullend en open.

 

Status: Gerealiseerd, 2021
Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Geert Groote Scholen Stiftung
Vloeroppervlak: 1.834 m²
Fotografie: Stijn Poelstra

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen