Spring naar hoofd-inhoud

rietendakschool

Utrecht, NL

Het honderdjarige markante gebouw van de Rietendakschool in Ondiep wordt ingrijpend gerenoveerd. Het gebouw is inmiddels ‘functioneel en technisch verouderd’. Om deze reden is 9graden architectuur na een architectenselectie gevraagd voor het ontwerp voor de levensduurverlengende renovatie van het gebouw. De renovatie komt het oorspronkelijke openluchtschoolkarakter ten goede én faciliteert tegelijkertijd het onderwijskundig programma beter. Het pand wordt verduurzaamd en geschikt gemaakt voor het onderwijs van nu en in de toekomst.

Openluchtschool

De Rietendakschool is in 1923 gebouwd als eerste stedelijke semi-openluchtschool en is een markant gebouw in de wijk Ondiep. Openluchtscholen zijn architectonisch belangrijke schoolgebouwen waar het contact tussen binnen en buiten een belangrijk uitgangspunt was, met veel licht en lucht voor de leerlingen. In overeenstemming met de heersende architectuuropvatting kreeg de school een landelijke uitstraling; de landelijke variant van de Amsterdamse school met als kenmerk de dominante rietenkap en een rijke metselwerkdetaillering.

Oorspronkelijk karakter

Met het ontwerp voor de renovatie wordt het oorspronkelijke karakter van de school weer in ere hersteld. Het hart van de school wordt een echte centrale ruimte, waarin de twee vleugels van de school samenkomen en er ruimte ontstaat voor ontvangst, conciërge, directie, een keuken en de bibliotheek. Daarnaast wordt vanuit deze ruimte de gehele kap zichtbaar gemaakt. De bouwstructuur in de vleugels met daarin de lokalen blijven zo veel mogelijk gehandhaafd. Vanuit alle klaslokalen op de begane grond worden deuren toegevoegd om zo direct het plein te betreden. Dit komt ten goede aan het openluchtschoolprincipe. 

Decentraal ventilatiesysteem

Door een aantal slimme ingrepen en de toepassing van een decentraal ventilatiesysteem kan de bestaande technische ruimte worden getransformeerd tot ruimte voor onderwijs. Ook wordt de iconische kap van het gebouw van binnenuit ervaarbaar in het gebouw. Een deel hiervan zal worden ingezet als leerzolders voor de bovenbouwgroepen. 

Biobased renovatie

In het gebouw worden zoveel mogelijk bestaande elementen hergebruikt. Het rieten dak zal worden gerenoveerd met natuurlijk riet en de nieuwe isolatieschil wordt volledig uitgevoerd in biobased materialen zoals houtvezel en cellulose. Daarnaast worden er gietvloeren op lijnzaad en kurkbasis toegepast en worden de plafonds uitgevoerd in hergebruikt cellulose en vurenhout met FSC keurmerk. De school gaat voldoen aan de BENG- norm, voldoet aan Frisse Scholen-klasse B en zal uiteindelijk gasloos worden.

Status: in ontwerp, 2022-2025
Locatie: Utrecht, NL
Opdrachtgever: SPO Utrecht
Vloeroppervlak: 2.326 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen