Spring naar hoofd-inhoud

Architectenselectie IKC Nova gewonnen!

9graden architectuur heeft de architectenselectie gewonnen voor de nieuwbouw van IKC Nova in Rotterdam!

De gemeente Rotterdam en Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam hebben samen besloten om vervangende nieuwbouw te realiseren voor IKC Nova in de wijk Ommoord. De omgeving van de school maakt de komende jaren een hele metamorfose door. De straat ten zuiden van de school wordt getransformeerd tot de Ommoordse Loop en creëert samen met de bestaande hoofdparkstructuur een sterke groene schakel in de wijk.

9graden architectuur heeft een visie voor IKC Nova gepresenteerd waarin de nieuwbouw van het schoolgebouw en het schoolplein integraal onderdeel zijn van de herontwikkeling van de wijk Ommoord. Uitgangspunt voor de nieuwbouw is een eenvoudige, alzijdige en orthogonale gebouwmassa die passend is bij de stedenbouwkundige opzet van de wijk. De functionele hoofdmassa wordt ingesneden met één  krachtig gebaar dat de school verbindt met de oorspronkelijke parkzone en de nieuwe Ommoordse loop. De groene parkstructuur stroomt zo letterlijk het nieuwe schoolgebouw in. De gymzaal dient als hoogteaccent en geeft de eenvoudige gebouwmassa een dynamisch en modern karakter. Het iconische schoolgebouw straalt wijd de wijk Ommoord in en initieert daarmee de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen.

IKC Nova biedt een geïntegreerd onderwijsaanbod aan van regulier en speciaal basisonderwijs. Een functionele indeling is belangrijk voor een goed functionerend onderwijsgebouw. We beginnen met een flexibel indeelbare en remontabale kolommenstructuur die als basis dient voor het nieuwe schoolgebouw. Het schoolgebouw biedt ruimte voor nieuwe werkvormen en ontwikkelingen in het onderwijs. Er is veel ruimte in het gebouw om de aanwezige SBO expertise te huisvesten middels spreekkamers, multifunctionele ruimtes en bijvoorbeeld de groene kamer. De rationele structuur wordt doorbroken met een krachtige uitsnede in het centrale hart. Hier liggen de speelzalen, aula en entreezone die breed inzetbaar zijn voor diverse festiviteiten en andere evenementen.

9graden architectuur is gekozen vanwege de toekomstgerichte en flexibele oplossingen voor het onderwijsgebouw en de goede aansluiting op de toekomstige ontwikkelingen van de Ommoordse Loop. De beoordelingscommissie ziet veel oog voor de samenwerking met de opdrachtgever en gebruikers. We bedanken de opdrachtgever voor het vertrouwen en kijken uit naar een mooi ontwerpproces!

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen