Spring naar hoofd-inhoud
Neues Goetheanum

Boetseercursus Goetheanum

Op 11 en 12 februari reisden een aantal architecten van 9graden architectuur Amersfoort en Oldenburg samen naar Dornach (CH) om zich al boetserend met de sculpturale bouwimpuls van het Goetheanum en de bijgebouwen uiteen te zetten.

Een van de opvallendste kenmerken van het Goetheanum en haar bijgebouwen is de sculpturale vormgeving. Polariteit, vormverandering en metamorfose lijken hierin een onderliggende wetmatigheid. Elk van deze gebouwen heeft zijn eigen individuele karakter. Tegelijkertijd hebben ze een innerlijke samenhang, alsof ze zijn ontwikkeld vanuit een gemeenschappelijk vormgevingsmotief. Zo ontstaat een bijzondere synthese tussen individualiteit en gemeenschappelijkheid.

Boetserend probeerden wij de principes die aan deze gebouwen ten grondslag liggen te ervaren en te verkennen. Vanuit het oerfenomeen van twee volledig polair gevormde bollen, probeerden wij zelfstandig een eigen vormontwikkeling te vormen. In een gezamenlijke evaluatie werden de ervaringen gedeeld en de verrassende, verschillende en artistieke resultaten besproken.

Tijdens een rondgang langs de gebouwen bestudeerden wij tevens de verschillende architectonische expressies. Hierbij werd de onderlinge samenhang, de vormentaal tussen de gebouwen, alsmede de relatie tot het Goetheanum en het omringende landschap waargenomen en besproken.

Neues Goetheanum
Neues Goetheanum
Neues Goetheanum
Neues Goetheanum
to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen