Spring naar hoofd-inhoud

IKC Rijnvliet opgenomen in inspiratieboek

IKC Rijnvliet in Utrecht is opgenomen in het inspiratieboek "Kindcentra in hun omgeving – inspiratieboek 2015-2025".

Op donderdag 20 april was Wilbert Steenhuis van 9graden architectuur uitgenodigd tijdens het symposium “Kindcentra in hun omgeving”. Samen met opdrachtgever Rob van der Westen van SPO Utrecht en Guido van de Weem van ICSadviseurs presenteerde Wilbert één van de carrousels tijdens het symposium. Tijdens de carrousel werd ingegaan op de verbinding van IKC Rijnvliet met het aangrenzende voedselbos en het dynamische ontwerpproces met de gebruikers.

Naast verschillende interessante bijdragen vanuit de onderwijshuisvesting werd het symposium afgesloten met de presentatie van het boek Kindcentra in hun omgeving – inspiratieboek 2015-2025. Hierin is het project IKC Rijnvliet in Utrecht meermaals opgenomen. Het centrale thema van het boek is dat kindcentra vanzelfsprekend verbinden met hun omgeving, zowel maatschappelijk als ook ruimtelijk. Dat levert gebouwen op met een groene omgeving, waarin kinderen zich op een natuurlijke manier ontwikkelen en van en met elkaar leren en spelen. Een goed kindcentrum verbindt het gebied met het gebouw en de inrichting ervan. Dat begint al bij de visie op een kindcentrum, waarbij het gebouw in zijn omgeving de organisatie rond het kind stimuleert en faciliteert en de natuurlijke ontwikkeling niet belemmert.

Uit onderzoek van Schooldomein blijkt dat schoolbesturen in samenwerking met organisaties voor opvang en gemeenten inmiddels honderden kindcentra ontwikkelen, waarin onderwijs en opvang nauw samenwerken, om daarmee een doorlopende leer- en ontwikkellijn voor kinderen van 0-13 jaar mogelijk te maken. Om die reden is het van belang om vooraf de juiste keuzen te maken over de organisatie en huisvesting van een kindcentrum. Het inspiratieboek is voor toekomstige opdrachtgevers een aansporing om vooraf goed na te denken over de impact van het gebouw in zijn omgeving op de organisatie van het kindcentrum en de vanzelfsprekende ontwikkeling van het kind in verbinding met zijn duurzame en groene omgeving.

Het boek kan via de volgende link besteld worden: https://www.tenbrinkuitgevers.nl/product/kindcentra-in-hun-omgeving/

(Foto's: Sprangers Fotografie)

 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen