Spring naar hoofd-inhoud

Winnaar Stadsbouwprijs Amersfoort 2022!

Donderdag 13 oktober zijn de winnaars bekend gemaakt van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Veerensmederij werden naast een publieksprijs en twee eervolle vermeldingen ook de drie prijzen bekend gemaakt door de vakjury. Met trots kunnen wij zeggen dat woonhuis Lichtenberg door de vakjury tot winnaar is verkozen in de categorie Medium!

Op een mooie herfstdag heeft de vakjury de verschillende projecten in Amersfoort bezocht. Gaandeweg het bekijken van de genomineerde projecten kwam bij de jury een algemeen gevoel op dat je zou kunnen kenschetsen als: “Niet meer dan nodig”. In de maatschappelijk groeiende bewustwording voor duurzaamheid als drijvende kracht achter (stedelijke) ontwikkeling speelt architectuur een belangrijke rol. Daarbij zijn belangrijke vragen: Waar bouwen we? Voor wie bouwen we? Hoe bouwen we? We zijn vereerd dat de vakjury het woonhuis Lichtenberg daarbij als gedurfd voorbeeldproject noemt voor hoe duurzaamheid ook kan.

Zo oordeelt de jury: “Tussen alle grote, grotere en nog grotere villa’s in Lichtenberg is dit woonhuis prettig bescheiden en gedurfd anders. De situering op de kavel en inrichting van de tuin zijn subtiel en natuurlijk vormgegeven. Het huis zelf is verrassend en origineel zowel in hoofdvorm als in materiaalgebruik. Hout en riet vormen de hoofdtoon, de uitwerking hiervan is absoluut subliem, en heel eigen. Het levert een heel bijzonder pareltje op. Aan alles is gedacht, en alles is mooi ontworpen, zeker ook het verfijnde interieur, met heel veel aandacht en liefde. Het huis is niet heel groot, het heeft een kleine installatie, de verdiepingen worden niet apart verwarmd, samen met de goede isolatie is weinig nodig. Maximaal 17 graden op de slaapkamers is warm genoeg. Hier staat een prachtig voorbeeld van hoe duurzaamheid ook kan, zonder poespas maar met een heel sterk eigen karakter.”

De prijs werd uitgereikt door de Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij loofde het project met de woorden: “Gedurfd anders, eigenzinnig, modern en traditioneel, met duurzame materialen. Kortom: typisch Amersfoorts.” Van de winnende projecten worden filmopnames gemaakt. Binnenkort zullen deze op de site van FASaDE worden gepubliceerd. Hierin geven de ontwerpers en opdrachtgevers een toelichting bij het ontwerp. Ook zullen de winnaars vanaf 10 november te zien zijn op de tentoonstelling ‘Ode aan de Stad’ in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen.

Lees hier meer over het project.

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen