Spring naar hoofd-inhoud

Zorgprojecten in De Architect

Afgelopen maand zijn een tweetal van onze zorgprojecten in De Architect verschenen. Het tijdschrift heeft een mooi artikel gewijd aan woonzorgboerderij Nieuw Rijsenburg en Artemis.

9graden architectuur heeft veel ervaring met woonzorgprojecten voor diverse opdrachtgevers. Voor iedere opdracht kijken we naar de unieke kwaliteiten van de locatie en naar specifieke wensen van de gebruikers om zo tot een eigentijds en passend antwoord te komen. De Architect is in haar artikel dieper ingegaan op het ontwerp en gebruik van woonzorgboerderij Nieuw Rijsenburg in Driebergen Rijsenburg van Lievegoed en woonzorgboerderij Artemis in Warder van de Raphaëlstichting.  Bij beide projecten wordt gezocht naar een balans tussen een warm thuis en een robuuste veilige zorgomgeving.

Op het terrein van de biologische zorgboerderij Nieuw Rijsenburg werken en wonen mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. 9graden architectuur heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe huisvesting van twee woongroepen. Het ontwerp bestaat uit één helder volume dat is afgeleid van de veel voorkomende omliggende historische hallenhuisboerderijen. Er zijn een aantal inkepingen in het gebouwvolume gemaakt, om de relatie tussen de individuele studio’s binnen en het boerderijleven buiten te versterken en voldoende daglicht binnen te krijgen. De inkepingen versterken daarnaast de demarcatie van het volume in ‘voorhuis’ en ‘achterhuis’, wat kenmerkend is voor de hallenhuisboerderijen. Het voorhuis kenmerkt zich door een witgeschilderde gevel met een verfijnde metselwerk detaillering. De achterzijde van het gebouw is juist uitgevoerd met verticale houten geveldelen. Hiermee is het gehele gebouw sterk verankerd in zijn context.

Woonzorgboerderij Artemis is schitterend gelegen direct achter de dijk aan het IJsselmeer vlak bij het dorp Warder. Het ontwerp voor de nieuwbouw doet recht aan de vormgeving van de bestaande stolpboerderij. De nieuwbouw is een versmelting van de stolpboerderij- en de schuurtypologie. De twee gebouwvormen schuiven in elkaar, waardoor er een sculpturale massa ontstaat met een Z-vormige plattegrond. De architectonische massa krijgt een duidelijk hoofd- en bijgebouw die op een aangename wijze het plein omsluiten. Het ontwerp is geïnspireerd op oorspronkelijke elementen zoals het houten vakwerk. De bestaande elementen zijn vertaald naar een eigentijds ontwerp dat zich zorgvuldig voegt in de oorspronkelijke bebouwing aan de IJsselmeerdijk. Op de gevels is een gebintenstructuur zichtbaar van blank Accoya hout. De gebintvakken zijn gevuld met grote ramen en/of zwarte latten die aansluiten bij de zwarte keramische dakpan.

Lees het artikel hier: https://www.dearchitect.nl/281747/hoe-ontwerp-je-een-woonzorgboerderij-balanceren-tussen-een-warm-thuis-en-een-robuuste-zorgomgeving

 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen