Spring naar hoofd-inhoud

IKC De Zwaneridder

Wageningen, NL

Op een ruime en groene kavel in de nieuwbouwwijk Nieuw-Kortenoord in Wageningen gaat Stichting Pallas nieuwbouw realiseren voor IKC De Zwaneridder. Het gebouw omvat een vrijeschool met drie kleuterklassen, 6 onderbouwklassen, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De gebruikers zijn momenteel over meerdere locaties in Wageningen verspreid en worden daardoor belemmerd in hun wens tot samenwerking. De nieuwbouw versterkt de verbondenheid met elkaar en met de natuur.

 

Vormgeven aan inhoudelijke visie

9graden architectuur heeft de gebruikers begeleid in een dynamisch en creatief proces, waarin alle gebruikers actief hebben geparticipeerd. Samen hebben we vormgegeven aan de inhoudelijke visie en de verbondenheid met elkaar en de natuur. We hebben een gebouw ontworpen dat een warme, zachte en lichte omhulling is voor alle kinderen, juffies en meesters die erin verblijven. Een gebouw dat in opzet overzichtelijk, sensibel en esthetisch is, zodat het een uitdrukking en omhulling is van wat er in het gebouw gebeurt.

 

Cyclus van jong naar oud

Op de begane grond liggen de ridderzaal, de keuken, een creatieve ruimte, drie kleuterklassen en het kinderdagverblijf. De kleuterklassen en groepsruimtes hebben een omhullende vorm die bescherming biedt aan de jongste kinderen. Ze hebben allemaal een rechtstreekse toegang tot het schoolplein. Op de verdieping liggen 6 klaslokalen waarbij de kinderen zich in een cyclus van jong naar oud door het gebouw bewegen. De cyclus wordt beëindigd met een aantal ondersteunende staffuncties en de personeelskamer. In de hal op de verdieping zitten grote ramen, zodat er overal in het gebouw een verbinding is met de natuur buiten.

 

Stichting Pallas heeft 9graden architectuur een beperkte opdracht gegeven voor de ontwerpwerkzaamheden tot aanvraag omgevingsvergunning. De verdere architectonische- en bouwkundige uitwerking van het ontwerp en de integratie van de technische installaties vormden geen onderdeel van de opdracht aan 9graden architectuur en zijn door de aannemer in samenspraak met Stichting Pallas verricht.

Status: In ontwerp, 2020–2022
Locatie: Wageningen, NL
Opdrachtgever: Stichting Pallas
Vloeroppervlak: 1.488 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen