Spring naar hoofd-inhoud

monumentale boerderij

Oldenburg, DE

In de wijk Ohmstede in Oldenburg bevindt zich een monumentale boerderij uit 1807, die door de loop der jaren verschillende functies heeft gehad. De laatste eigenaar gebruikte het pand als autogarage. Door stedenbouwkundige wijzigingen verdween steeds meer historische context rondom de boerderij, totdat het gebouw volledig geïsoleerd langs de grote weg kwam te liggen. Hierdoor was de boerderij de laatste jaren verlaten en dreigde tot ruïne te vervallen. 9graden architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van het gebouw om het zo een nieuw leven te geven.

Meerwaarde voor de wijk

De boerderij is met behoud van historische waarden gerestaureerd en met een hoogwaardige nieuwbouw uitgebreid. Het ensemble is omgetoverd tot een moderne kantoorlocatie met een aantal publieke functies, zoals een restaurant, wijnhandel en café. Door de positie van de uitbreiding is er een binnenplein gerealiseerd tussen de boerderij en de nieuwbouw. Dit binnenplein is het levendige middelpunt van het ensemble en fungeert als terras voor het restaurant.

Moderne toevoeging

We vonden het belangrijk om de uitstraling van de monumentale boerderij te versterken en tot het stedenbouwkundig middelpunt van de wijk te maken. De hoofdmassa van de uitbreiding sluit daarom aan bij de vormgeving van de boerderij. De uitbreiding vormt een soort achtergrond, een toneel, voor de boerderij. Richting het binnenplein is de gevel transparant en strak om alle aandacht aan de boerderij te geven. Aan de straatzijde wordt de nieuwe gevel juist gekarakteriseerd door een hele lage gootlijn die geïnspireerd is op de boerderij.

Status: Gerealiseerd, 2020
Locatie: Oldenburg, DE
Opdrachtgever: CapitalReal GmbH
Vloeroppervlak: ca. 750 m²
Fotografie: Meike Hansen, Archimage

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen