Spring naar hoofd-inhoud

multifunctioneel stadsdeelcentrum Osternburg

Oldenburg, DE

9graden architectuur maakt het ontwerp voor de nieuwbouw van een multifunctioneel stadsdeelcentrum in de wijk Ostenburg in Oldenburg. Het ambitieuze bouwproject combineert uiteenlopende functies in een compact stedenbouwkundig ensemble. Het plan voorziet in winkels, sport, sociale voorzieningen en woningen. De functiemix, de centrale ligging en de goede bereikbaarheid te voet en met de fiets bevordert de leefbaarheid van de wijk.

 

multifunctioneel gebruik

Onder het maaiveld bevindt zich een lokale autogarage en op de begane grond komt een moderne supermarkt. Boven de supermarkt wordt een hedendaagse sporthal met 1,5 veld gebouwd voor de lokale sportvereniging. Ook komt er een kinderdagverblijf met 2 groepen en een intensief begroeide, natuurlijke daktuin. Drie individuele woningen maken het multifunctionele project compleet.

stedenbouwkundig ensemble

Het grote bouwvolume van de nieuwbouw wordt aangepast aan de fijnmazige stedenbouwkundige opzet van de omgeving. Enerzijds presenteert het ensemble zich als een eenduidige en krachtige hoofdmassa, anderzijds worden de individuele gebruiksfuncties duidelijk zichtbaar door hun eigen vormentaal. De plint van het gebouw verbindt de verschillende functies als één samenhangend geheel. Boven de plint steken de verschillende functies met hun individuele en archetypische vormentaal uit.

 

houtgebruik

Boven op de plint van gewapend beton worden alle gebouwen (klasse 5) uitgevoerd in houtskeletbouw of massief hout. De gevels worden afgewerkt met voorvergrijsde én gekleurde houten geveldelen in verschillende breedtes. De nieuwbouw wordt op een duurzame energiezuinige manier zonder fossiele brandstoffen verwarmd. Alle daken krijgen een intensief begroeide daktuin of pv-panelen. Substraatdiktes tot 100 cm maken grotere planten en struiken mogelijk en dragen bij aan de stabilisatie van het microklimaat.

 

 

Status: in ontwerp, 2021-2026
Locatie: Oldenburg, DE
Opdrachtgever: aktiv&irma-Gruppe
Vloeroppervlak: 10.100 m2
Visualisatie: TAAO

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen