Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw entreegebouw GeoFort

Herwijnen, NL

Op het historische forteiland in Herwijnen bevindt zich het GeoFort, een interactief science center waar alles om de aarde draait. Om de stijgende bezoekersaantallen tijdens piekmomenten te blijven faciliteren is het Geofort uitgebreid met een nieuw entreegebouw. Daarnaast is de (horeca-)ruimte uitgebreid om groepen tot 150 personen te kunnen ontvangen en daarmee de exploitatiemogelijkheden te versterken. Met de nieuwbouw hebben wij een zorgvuldige toevoeging ontworpen voor het forteiland die de bestaande gebouwen in hun verschijningsvorm versterkt.

 

Spannende vormgeving

Het nieuwe entreegebouw sluit aan op de voormalige kazerne en is zodanig ontworpen dat deze in een latere fase verder is uit te breiden. De nieuwbouw is gesitueerd in het historische profiel van het forteiland. De entree is gelegen in het centrum van het forteiland en geldt als spil voor alle verkeersstromen. Door de ligging aan het einde van de centrale as is de entree direct zichtbaar en aantrekkelijk. Het fungeert als start van de GeoExperience, het betaalde gedeelte van het forteiland. Met haar verfijnde en spannende vormgeving geeft de entreehal een voorproefje van wat gaat komen en verleidt het om de attractie te bezoeken.

Respect voor verleden

Voor 9graden architectuur is het een uitdaging om nieuwbouw in bestaande landschappelijke structuren met respect voor het verleden op een eigentijdse wijze te laten integreren. Daarmee beogen we om bestaande kwaliteiten verder te ontwikkelen en deze met nieuwe ideeën te versterken. We hebben er daarom voor gekozen om in massa en vormentaal aan te sluiten bij de bestaande remises met munitiemagazijnen op het forteiland, en deze te verrijken met sensibele eigentijdse vormaspecten.

 

In de basis verwijst de nieuwbouw naar de bestaande éénlaagse bouwmassa bedekt met aarde. Aan deze eenvoudige massa wordt een complexere functionele dimensie toegevoegd die eigentijds, transparant en toegankelijk is. De reeds in de oude gebouwen aanwezige rondingen worden op een eigentijdse wijze herhaald en anno 2018 onderdeel van de architectuur.

Status: Gerealiseerd, 2018
Locatie: Herwijnen, NL
Opdrachtgever: Stichting GeoFort
Vloeroppervlak: 700 m²
Prijsvraag: Besloten prijsvraag, 1e prijs

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen