Spring naar hoofd-inhoud

twee kinderdagverblijven

Gemeente Artland, DE

Het landschap van de gemeente Artland, met daarin de plaatsen Badbergen en Nortrup, wordt gekenmerkt door parkachtige structuren, vakwerkhuizen en schuine daken. In beide plaatsen wordt een nieuw kinderdagverblijf gerealiseerd, bestaande uit twee kleutergroepen en een crèchegroep. De plannen houden rekening met een mogelijke toekomstige uitbreiding voor één groep.

 

Ontwerp Badbergen

Het door 9graden ontworpen gebouw voor Badbergen is zacht ingebed in het landschap van Artland. De drie markante kopgevels worden met de uitbreiding aangevuld en versterkt met een vierde gevel.

Het gebouw vormt een stedelijke richel die de kloof tussen de woonwijk en de basisschool Badbergen dicht. De gevels met verschillende hoogtes vormen een daklandschap met een zachte beweging die op speelse wijze het pad richting het sportveld begeleidt. De sprong van de derde gevel is een uitnodigend gebaar, dat de kinderen en ouders welkom heet in het kinderdagverblijf.

 

Eén ruimte verbindt alles

Via de uitnodigende entree komen bezoekers in de centrale foyer, die grenst aan de bewegingsruimte en de eetzaal. Hierdoor ontstaat een ruim entreegebied dat uitzicht biedt op de tuin aan de achterzijde. De foyer wordt doorsneden door een gang die in de lengte dwars door het gebouw loopt. Deze neemt de verschillende hoogtes van de daken in het interieur op en verbindt alle groepsruimtes met elkaar - een ruimte die verbindt.

De administratieve ruimtes van het kinderdagverblijf bevinden zich op de bovenste verdieping. De grote vide in het gebied van de foyer verbindt de administratie en dagelijkse werkzaamheden.

Ontwerp Nortrup

Het bouwterrein van het tweede project ligt aan de rand van Nortrup en biedt ruimte voor het kinderdagverblijf met de mogelijke uitbreiding. Deze uitbreiding is onderdeel van het ontwerpconcept. Het ontwerp wordt structureel gevormd door de groepsruimten te verbinden met het centrale hart - de ontmoetingsruimte. Met de uitbreiding wordt deze centrale hal volledig omsloten, zodat er een veilige ruimte ontstaat.

Het compact ontworpen gebouw staat in het midden van het bouwterrein en schermt de buitenspeelruimte voor de kinderen af van het autoverkeer. De zachte rondingen van de gevel en de gebogen luifel begeleiden de kinderen en ouders naar de ingang van het kinderdagverblijf.

Een centrum

De ontmoetingsruimte is het centrum en het hart van het gebouw. Met de geïntegreerde bewegingsruimte en de aangrenzende eetzaal kan deze multifunctioneel worden gebruikt. Dit creëert de mogelijkheid voor vieringen en evenementen buiten het dagelijkse gebruik. De grote open trap met zittreden verbindt het basisgedeelte op de bovenverdieping met de ruimtes op de begane grond. De foyer wordt extra verlicht door de buitenspeelruimte op de verdieping, waar de basisgroepen omheen zijn gegroepeerd.

 

Veiligheid door harmonisatie van materialen en kleuren.

Materialisatie

Het doel van beide ontwerpen is om met natuurlijke materialen een stimulerende speelruimte te creëren in zowel het exterieur als interieur, waardoor de creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld. Rondingen en organische vormen komen herhaaldelijk terug in het interieur en nodigen de kinderen uit om op onderzoek te gaan.

De natuurlijke materialen van de buitenruimte combineren tegelijkertijd met de gevel, die wordt gekenmerkt door een warme materialisatie met genuanceerd roze pleisterwerk en houten geveldelen. Beide gebouwen worden gerealiseerd in houtskeletbouw.

 

Status: Onderhandelingsprocedure met concurrerende bieding 2023
Locatie: Badbergen und Nortup, DE
Opdrachtgever: Samtgemeinde Artland
Visualisatie: Mood-Studio

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen