Spring naar hoofd-inhoud

vrijeschool Blumenhof

Oldenburg, DE

9graden architectuur heeft een uitbreiding ontworpen voor Vrijeschool Oldenburg. De school krijgt hierdoor een eigentijds schoolgebouw dat passend is voor het vrijeschoolonderwijs. De 3-laags uitbreiding zorgt voor een kwalitatief verbeterde en aanzienlijk vergrote ruimte voor leerlingen en docenten. De eerste bouwfase omvat zes klaslokalen met aangrenzende studieruimtes voor de onderbouw, een multifunctionele foyer, een grote euritmiezaal op de bovenverdieping en ondersteunende kantoorruimtes.

uitbreiding monument

Het monumentale bestaande hoofdgebouw is eind jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd als volksschool voor meisjes. Het statige pand heeft een orthogonale structuur en een harmonische doch statische, gesloten metselwerk gevel. Het hoofdgebouw wordt uitgebreid met een organische, dynamische architectonische massa en een transparante, uitnodigende entree.  

gebouwde pedagogiek

Voor dit project was de architectonische uitdaging om de vertaling van de pedagogische wensen en de stedenbouwkundige context met elkaar te verbinden. De uitbreiding wordt daarom even sterk van binnen als van buiten vormgegeven. De nieuwe klaslokalen vormen het middelpunt van de uitbreiding en zijn met hun individuele plattegrond herkenbaar af te lezen in het exterieur. De inrichting van de klaslokalen past zich aan de ontwikkelingsfase van de kinderen aan. De stedenbouwkundige context met de archetypische “Oldenburgse Hundehütte” (een specifieke bouwtypologie uit Oldenburg) vormt de inspiratiebron voor de vormgeving van de nieuwe gevels.

lokaal bouwmateriaal

De gevelafwerking van de uitbreiding vormt een contrast met het metselwerk van het monumentale hoofdbouw door de keuze voor een natuurlijke, verticale houten gevelafwerking. Het douglashout komt rechtstreeks uit lokale bossen van het nabijgelegen Hasbruch.

Status: in uitvoering, 2022-2023
Locatie: Oldenburg, DE
Opdrachtgever: Waldorfschulverein
Vloeroppervlak: 1.200 m²
In samenwerking met: Bliefernicht Architekten, Oldenburg
Visualisatie: TAAO

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen