Spring naar hoofd-inhoud

vrijeschool Ottersberg

Ottersberg, DE

Vrijeschool Ottersberg ligt aan de rand van het historische landgoed van de voormalige Waterburcht van Ottersberg. De burcht dateert uit de 14e eeuw. Tegenwoordig wordt een van de monumentale panden op het landgoed gebruikt voor onderwijs. Om ook in de toekomst aan te sluiten bij nieuwe onderwijskundige wensen en visies, heeft de vrijeschool gekozen voor uitbreiding op het terrein.

 

Participatief ontwerpproces

In een participatief ontwerpproces heeft 9graden architectuur samen met een vertegenwoordiging van leraren en ouders van de school de vormgeving van twee uitbreidingsgebouwen ontwikkeld. Aan de zuidzijde van het terrein komt een eigentijdse nieuwbouw met ateliers voor creatief onderwijs zoals hout- en metaalbewerking. Dit gebouw krijgt een overdekte buitenruimte die op het zuiden gericht is. Daar kunnen de scholieren creatief werken – met een inspirerend uitzicht op de historische kasteelgracht en het daarachterliggende landschap.
Aan de noordzijde van het terrein wordt een ontvangstgebouw gerealiseerd met een café op de begane grond en buitenschoolse opvang op de verdieping. De opvang is niet alleen via het trappenhuis te bereiken, maar ook via een natuurlijk vormgegeven groen talud waarop de kinderen vrij kunnen spelen.

 

Een zachte en bescheiden aanvulling op de historische monumenten

Zachte aanvulling

Beide gebouwen hebben een onderlinge relatie qua vormentaal. De speelse dakvormen corresponderen met de diverse aanwezige gebouwen op het landgoed. De keuze voor hout als constructie- en gevelmateriaal is zowel vanwege duurzame, energetische als stedenbouwkundige redenen gemaakt. De houten uitbreidingsgebouwen zijn een zachte en bescheiden aanvulling op de historische monumenten met rijk metselwerk.

 

Status: In ontwerp, 2019–2022 
Locatie: Ottersberg, DE
Opdachtgever: Vrijeschool Ottersberg
Vloeroppervlak: 1.200 m²
Landschapsarchitectuur: Hyco Verhaagen, Hüde DE
Visualisatie: Mood-Studio

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen