Spring naar hoofd-inhoud

woonzorgboerderij Nieuw Rijsenburg

Driebergen, NL

Op het terrein van de biologische zorgboerderij Nieuw Rijsenburg in Driebergen-Rijsenburg werken en wonen mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. 9graden architectuur heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe huisvesting van twee woongroepen die tot voor kort gehuisvest waren in een tijdelijke woonvoorziening. In een integraal ontwerpproces, waarin bewoners en verzorgers zijn betrokken, hebben wij de kwaliteiten en wensen van de locatie en het gebouw in beeld gebracht en vertaald naar een passend ontwerp.

 

Vervangende nieuwbouw

Het oorspronkelijke hoofdgebouw op het terrein van woonzorgboerderij Nieuw Rijsenburg was al jaren technisch en economisch afgeschreven en daardoor niet meer geschikt voor de huisvesting van bewoners. Om die reden deed het oude gebouw dienst als werkplaats en binnenverblijf voor een aantal boerderijdieren. De bewoners waren ondergebracht in een tijdelijke woonvoorziening op het perceel. Om eindelijk een goed onderkomen voor de bewoners te realiseren, is het oude gebouw gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In de zomer van 2021 hebben de bewoners eindelijk hun nieuwe woning op het terrein kunnen betrekken.

 

Hallenhuisboerderij

Het ontwerp bestaat uit één helder volume dat is afgeleid van de veel voorkomende omliggende historische hallenhuisboerderijen. Er zijn een aantal inkepingen in het gebouwvolume gemaakt, om de relatie tussen de individuele studio’s binnen en het boerderijleven buiten te versterken en voldoende daglicht binnen te krijgen. De inkepingen versterken daarnaast de demarcatie van het volume in ‘voorhuis’ en ‘achterhuis’, wat kenmerkend is voor de hallenhuisboerderijen. Het voorhuis bevindt zich aan de straatzijde en kenmerkt zich door een witgeschilderde gevel met een verfijnde metselwerk detaillering. De achterzijde van het gebouw dat grenst aan het werkgebied met kapschuur is juist uitgevoerd met verticale houten geveldelen. Hiermee is het gehele gebouw sterk verankerd in zijn context.

 

Wonen bij de fruitboomgaard

Het gebouw huisvest twee woongroepen van zes bewoners. Elke bewoner beschikt over een individuele studio met eigen sanitair. Daarnaast heeft elke woongroep een eigen woonkamer met centrale keuken. Vanuit de woonkamers zijn er grote schuifpuien gerealiseerd waardoor er een directe relatie vanuit het wonen met de naastgelegen fruitboomgaard ontstaat.  Ook huisvest het gebouw enkele centrale ruimtes als een winkeltje, snoezelruimte, kantoor en slaapruimte voor een slaapwacht.

 

Dagbesteding in de kapschuur

Naast de realisatie van de groepswoning is er ook een nieuw gebouw voor dagbesteding gerealiseerd op het terrein. Dit gebouw bevindt zich wat verder op het achtererf van de zorgboerderij. Het volume van dit gebouw is ondergeschikt aan de groepswoningen en daarom gebaseerd op een kapschuur typologie. In detaillering is de dagbestedingsruimte familiair aan de nieuwe groepswoning, een combinatie van een witgeschilderde metselwerk plint met verticale houten geveldelen. In het gebouw zijn een kleedruimte, toilet, drie ateliers en een werkplaats opgenomen. Onder het overstek is er ruimte voor kleinvee.

 

Status: gerealiseerd, 2022
Locatie: Driebergen Rijsenburg, NL
Opdrachtgever: Lievegoed
Vloeroppervlak: 960 m²
Fotografie: Stijn Poelstra
 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen