Spring naar hoofd-inhoud

9graden bouwt met Holz100

Vorige week is het hoogste punt gevierd van het laboratorium voor natuurgeneesmiddelen in Arlesheim, een innovatief en gezond gebouw volledig gerealiseerd met Holz100.

Het terrein van de Kliniek Arlesheim wordt de komende jaren herontwikkeld en toekomstbestendig gemaakt. 9graden architectuur ontwerpt zowel het laboratoriumgebouw voor natuurgeneesmiddelen als de vervangende nieuwbouw voor het ziekenhuis zelf. Beide gebouwen worden vanaf de begane grondvloer volledig geconstrueerd met massieve houten wanden en vloeren van Holz100. Dit is een massieve houten constructie waarbij houten deuvels worden gebruikt als verbinding van de verschillende houten lagen, zonder toevoeging van lijm of andere chemicaliën. Dit heet ook wel Dowel Laminated Timber (DLT) en is een nog milieubewustere keuze dan Cross Laminted Timber (CLT) door het achterwege blijven van lijm. Vanwege de gezonde, milieubewuste en esthetische eigenschappen heeft de kliniek bewust gekozen voor Holz100 als hoofdbestanddeel voor de nieuwbouw.

Het hout voor de Holz100 panelen wordt in Duitsland volgens de maanstanden geveld door Thoma, waardoor het hout betere materiaaleigenschappen heeft en een hogere weerstand krijgt tegen onder andere ongedierte. In de houten vloeren komen waterleidingen die het gebouw gaan verwarmen en koelen. Dit is tot op heden alleen bij betonnen constructies gedaan in de vorm van betonkernactivering. De nieuwbouw krijgt door de energie-efficiënte, duurzame en gezonde maatregelen een hoog comfort.

De massieve houten bouwmethode maakt een korte bouwtijd mogelijk. Het drie verdieping tellende houten casco is binnen 3 weken geplaatst. In de herfst van 2022 wordt het laboratorium opgeleverd. Daarna kan de bouw van de vervangende nieuwbouw voor het ziekenhuis beginnen!

Lees meer over het laboratorium op de projectpagina.

 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen