Spring naar hoofd-inhoud

laboratorium voor natuurgeneesmiddelen

Arlesheim, CH

De antroposofische kliniek in Arlesheim (CH) kent een lange en diepgewortelde geschiedenis. Op de locatie van de huidige kliniek werd in 1921 de antroposofische geneeskunde door Ita Wegman en Rudolf Steiner ontwikkeld en worden sindsdien al meer dan 100 jaar natuurgeneesmiddelen vervaardigd volgens traditioneel recept. Het terrein van de Kliniek Arlesheim wordt de komende jaren herontwikkeld en toekomstbestendig gemaakt. Om plaats te maken voor het nieuwe kliniekgebouw is er vervangende nieuwbouw gerealiseerd voor het laboratorium voor natuurgeneesmiddelen. De komst van het laboratoriumgebouw was het startsein voor alle toekomstige ontwikkelingen. Het heeft de bestaande traditie op het terrein een nieuwe identiteit en impuls gegeven.

 

productie en administratie

Het laboratorium van de Kliniek Arlesheim produceert natuurgeneesmiddelen die met de hand zijn gewonnen uit regionale planten en kruiden. In het laboratorium worden de geneeskrachtige stoffen uit deze planten en kruiden geëxtraheerd en vervolgens verwerkt, verpakt en opgeslagen. De nieuwbouw heeft vier bouwlagen waarvan de kelder, begane grond en eerste verdieping worden gebruikt voor de productie van de natuurgeneesmiddelen. De tweede verdieping onder het dak biedt ruimte voor de administratieve kantoren en spreekruimtes voor verschillende afdelingen van de kliniek. Het nieuwe gebouw biedt dus zowel ruimte voor productie als administratie.

 

massieve houtbouw

Het nieuwe laboratorium voor natuurgeneesmiddelen is op een eigentijdse wijze ingebed in de bestaande antroposofische architectuur uit de omgeving. Het laboratorium is gebouwd met een pure houten constructie (Holz100), waarbij houten deuvels worden gebruikt als verbinding zonder toevoeging van lijm of andere chemicaliën. De grondstof wordt volgens de maancycli geveld, waardoor het hout betere materiaaleigenschappen heeft en een hogere weerstand krijgt tegen onder andere ongedierte. Vanwege deze gezonde, duurzame, milieubewuste en esthetische eigenschappen heeft de kliniek bewust gekozen voor Holz100 als hoofdbestanddeel voor de nieuwbouw.

 

passende vormentaal

De zoektocht naar een passende vormentaal voor het nieuwe laboratorium begon met het bestuderen van het vormmotief van het bestaande huis van Ita Wegman op het terrein, ontworpen door Rudolf Steiner. In de architectuur van dit huis is het fenomeen ‘dragen en lasten’ duidelijk zichtbaar. Het huis is omhullend en tegelijkertijd opent het zich naar de buitenwereld. Voor de nieuwbouw van het laboratorium heeft 9graden architectuur dit thema getransformeerd tot een passende en eigentijdse vormentaal. De boogvorm die op de bovenste verdieping in de gevel zichtbaar is, is een eigentijdse vertaling van het vormmotief ‘dragen en lasten’. De middelste boog omhult de mens in het gebouw, de buitenste bogen strekken zich uit naar de buitenwereld. Deze abstracte en grafische boogvorm wordt in het ontwerp van de kliniek getransformeerd tot een sculpturale en driedimensionale gevel (daarover leest u meer op de projectpagina van de kliniek). De metamorfose van het vormmotief draagt eraan bij dat de verschillende houten gebouwen op het terrein, waaronder het bestaande huis van Ita Wegman en therapiehuis, het nieuwe laboratorium en de kliniek in harmonie staan met elkaar.

duurzaam en energiezuinig

De ambitie van de Kliniek Arlesheim om alle nieuwbouw op het terrein te laten voldoen aan hoge Zwitserse eisen voor energeziezuinig bouwen is bij het laboratorium goed gelukt. De nieuwbouw voldoet aan de richtlijn ‘Minenergie P’. Het laboratorium heeft een hoog comfort met energie-efficiënte en duurzame maatregelen. In de nieuwbouw wordt gebruik gemaakt van innovatieve bouwdeelactivering. Dit is een lage-temperatuursysteem, waarbij leidingen met verwarmd of gekoeld water in de kern van de Holz100 vloeren worden gelegd. De toegepaste natuurlijke en biobased materialen verspreiden een aangename geur en zijn vrij van toxische dampen, gifstoffen en allergenen. Door de dampopen bouwmethode en toepassing van hout en leem wordt de luchtvochtigheid op een natuurlijke wijze gereguleerd. Hierdoor is er een zeer aangenaam, gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd.

 

Status: gerealiseerd, 2023
Locatie: Arlesheim, CH
Opdrachtgever: Klinik Arlesheim
Vloeroppervlak: 1.500 m²
In samenwerking met: BSS Architekten & MedPlan Engineering, CH
Landschapsarchitect: Hyco Verhaagen, Hüde DE
Kunst: Udo Zembok, Menton FR
Fotografie: Stijn Poelstra

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen