Spring naar hoofd-inhoud

Bouwmateriaal als maat voor harmonie

In de nieuwe editie van Het Houtblad staat een uitgebreid artikel over het gezonde en toekomstgerichte laboratorium voor natuurgeneesmiddelen van de Kliniek Arlesheim: ‘Het bouwmateriaal als maat voor harmonie’.

In gesprek met Paul Diersen praat architect Yaike Dunselman over de bouw van het nieuwe laboratorium en de kliniek. Een antroposofische kliniek waarin alles draait om de gezondheid van de mens. Daarbij hoort ook een gezond gebouw dat positief inspeelt op de levenskrachten van de mens. Beide gebouwen worden gerealiseerd met de innovatieve en lijmvrije houten bouwmethode genaamd Holz100.

Uit het artikel: “De kliniek wilde de essentie van het hout ergens in hun vormgeving vertaald hebben. Maar hoe doe je dat? Wat is nu hout? Wat wil hout? Wat doet hout? Hout is zacht, aanraakbaar, is verfijnd, heeft een mooie oppervlaktestructuur. Maar het Holz100 product is supereenvoudig en recht. Dat was een zoektocht.” 9graden architectuur zoekt in haar ontwerpen naar een gezond evenwicht in polariteiten. “Polariteiten zijn in onze vormgeving heel belangrijk. Recht versus rond, licht versus donker.” Dit komt duidelijk naar voren in het ontwerp voor de gevel van het laboratorium, met grote halfronde vensters op de bovenste verdieping. “In het laboratorium is het nog vrij grafisch, hoe we naar die ronding hebben gezocht. Straks in de kliniek wordt dat nog meer driedimensionaal.”

Lees meer over dit project in Het Houtblad en op onze projectpagina.

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen