Spring naar hoofd-inhoud

H4H in Quinte verschenen

9graden architectuur ontwerpt in Zwitserland twee nieuwbouwprojecten voor de Kliniek Arlesheim: het laboratorium voor natuurgeneesmiddelen en de plaatsvervangende kliniek. Afgelopen kwartaal werden beide projecten uitgebreid gepubliceerd in de Quinte!

Het terrein van de Kliniek Arlesheim wordt de komende jaren herontwikkeld en toekomstbestendig gemaakt. Het laboratorium en het kliniekgebouw worden op een eigentijdse wijze ingebed in de bestaande architectuur uit de omgeving. Beide gebouwen worden vanaf de begane grondvloer volledig geconstrueerd met massieve houten wanden en vloeren van Holz100. Hierbij worden houten deuvels gebruikt als verbinding, zonder toevoeging van lijm of andere chemicaliën.

Bij de architectonische vormgeving van een nieuwe kliniek moet het vanzelfsprekend gaan om gezondheid en vitaliteit. In het interview van Quinte stelt Yaike Dunselman de volgende vragen: “Hoe werkt een gebouw op de gezondheid van mensen? Waar worden de polariteiten van het leven in de nieuwbouw zichtbaar? En welke mogelijkheden en uitdagingen heeft het bouwen met hout?” Aangezien architectuur invloed heeft op het menselijk welbevinden, is het van groot belang om een bewustzijn te ontwikkelen voor de fenomenen van gezondheid die werkzaam zijn in ons eigen lichaam. Het ontwerpproces voor deze kliniek is een zoektocht geweest naar een esthetisch en gezond vormgevingsprincipe. Een gebouw met de juiste balans tussen polariteiten en met de juiste proporties. Een gebouw dat aanvoelt als een “Gesamtgestalt” waarbij de vormgeving van binnen en buiten, exterieur en interieur, hoofdgebouw en bijgebouw, detail en geheel op elkaar is afgestemd.

De abstracte boogvorm die in de gevel van het laboratorium aanwezig is, wordt de kliniek getransformeerd tot een sculpturale driedimensionale gevel met halfronde ramen op de bovenste verdieping. De repeterende halfronde ramen zijn gehuld in een organische houten gevel die de inademing en uitademing van het gebouw aanduidt en naar de hoekpunten van het gebouw uitwaaiert. Hierdoor is de gevel geen eindeloze herhaling maar juist een subtiele vormontwikkeling. Achter deze halfronde ramen zijn de patiëntenkamers gesitueerd als kroon boven op het functionele ziekenhuis.

Lees meer over het laboratorium op de projectpagina.

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen