eemvallei voedsel campus
Bunschoten, NL
Midden in de Eemvallei, tussen Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg, wordt de Eemvallei Voedsel Campus gerealiseerd. Een plek voor de ontwikkeling van een nieuwe regionale voedselstrategie in samenwerking met burgers, boeren, bedrijven en instellingen. 9graden architectuur heeft een ruimtelijke visie ontwikkeld voor de ontwikkeling van de campus. Het wordt een symbiose van gebouw en omgeving, midden in het agrarische landschap.
regionale voedselcultuur
De campus heeft heldere doelstellingen die voortkomen uit een eigen visie op de huidige landbouw en voedselvoorziening. Lokaal voedsel uit de eigen regio moet weer gezien en gewaardeerd worden. Belangrijk hierin zijn de vier pijlers voedsel, omgeving, landbouw en gezondheid. De huidige landbouwstrategie is nog steeds gebaseerd op de aanpak die vlak na de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was, maar die nu onhoudbaar is geworden. Het streven naar groei en schaalvergroting maakt plaats voor een transitie naar duurzaamheid, een eerlijke beloning voor boeren en gezond voedsel.
zaaien, oogsten, bouwen
In een duurzame landbouwstrategie gaan voedsel en bouwmateriaal hand in hand. Op de campus wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van lokale en regionale gewassen voor een duurzame en biobased bouwcultuur. Het wordt de plek waar regionale bouwmaterialen worden gezaaid, geoogst en verbouwd. Niet álle soorten biobased bouwmaterialen kunnen op deze locatie verbouwd worden. Ontbrekende gewassen worden door samenwerkende boeren gezaaid, geoogst en geleverd van land tot pand. Dit resulteert in een evenwichtige en biobased maatschappij, waarin natuurlijke hernieuwbare grondstoffen en verschillende gewassen worden gebruikt zoals hennep, miscanthus, lisdodde, vlas, riet, stro en bamboe. De verschillende gebouwen op de campus dienen als levensgrote proeftuin voor de mogelijkheden van biobased bouwen.
ruimtelijke harmonie
Op de campus komt een ensemble van gebouwen met verschillende functies. De bestaande stal wordt getransformeerd tot entreegebouw en huiskamer. Het naastgelegen gebouw biedt ruimte voor ambachten en startups. Daarnaast faciliteert de campus in een kapschuur, overnachtingsmogelijkheden, diverse conferentieruimtes, een inspiratiehuis, kassen en een weekmarkt. Een uitkijkpunt staat dwars op de hoofdas van de campus en verbindt de Eemlandhoeve met de omringende periferie. Het ensemble vormt een ruimtelijke harmonie midden in het agrarische landschap.
Status: in ontwerp, 2023-2026
Locatie: Bunschoten, NL
Opdrachtgever: Eemlandhoeve
Vloeroppervlak: ca. 2.500 m²