Spring naar hoofd-inhoud

zorgwoningen & boerderij breidablick

Middenbeemster, NL

Breidablick is een woon- en werkgemeenschap in Middenbeemster voor mensen met een verstandelijke beperking, waaronder mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er wordt verpleeghuiszorg geboden, evenals begeleiding aan jongvolwassenen die zelfstandig wonen. De instelling biedt daarnaast plaatsen voor dagbesteding. De Raphaëlstiching heeft 9graden architectuur gevraagd een ontwerp te maken voor groepswoningen verdeeld over vier geschakelde gebouwen en een boerderij met dagbestedingsruimten. De nieuwbouw is gepland op een groen binnenterrein aan de zuidzijde van Breidablick.

Compacte groepswoningen

Het ontwerp voor de nieuwbouw behelst vier compacte geschakelde gebouwen met in totaal 28 woonstudio’s met een eigen badkamer. Per groep zijn er 4 of 8 woonstudio’s die samen een woon-eetkamer en een volledig ingerichte keuken delen. Daarnaast zijn er in de gebouwen nog enkele nevenruimten zoals een activiteitenruimte, gezamenlijke badkamer, kantoorruimte, bijkeukens en wasruimte.

Woonensemble

We hebben de vier woonzorggebouwen ontworpen in een ‘krans’ rondom het groene binnenterrein dat op een zorgvuldige wijze voor gemeenschappelijke activiteiten wordt ingericht. De gebouwen hebben een archetypische vormgeving, een natuurlijke groene houten gevelbeschieting en een begroeid mos-sedum dak waardoor ze opgaan in de groene landschappelijke ruimte. Het materiaal is zorgvuldig afgewogen om zo de impact op het milieu te minimaliseren; het gebouw heeft een houtskeletbouw constructie, een houten dak, houten gevelbeschietingen en vlaswolisolatie.

Aan de andere zijde van het groene binnenterrein is de boerderij gesitueerd. De boerderij heeft een aan de woningen verwante vormentaal en materialisatie, zodat de gebouwen als één ensemble werken op het terrein.

Status: in ontwerp, 2022-2024
Locatie: Middenbeemster, NL
Opdrachtgever: Raphaëlstichting
Vloeroppervlak: 1.738 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen