Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw woonzorghuis Hermes Huis

Bosch en Duin, NL

Op een ruime en glooiende kavel midden in een bosrijke omgeving bevindt zich het Hermes huis. De bosrijke locatie biedt veel beschutting, maar kent ook open plekken vol licht en lucht. Ons ontwerp voor het Hermes huis biedt plek aan 12 bewoners met een intensieve zorgvraag. Daarnaast ligt er op het terrein een atelier waar op kleine schaal dagbesteding wordt aangeboden.

Sensitieve woonomgeving

De meervoudig gehandicapte bewoners zijn gebaat bij een rustige woonomgeving. Ze zijn zeer gevoelig voor onverwachte en externe prikkels en indrukken. Het Hermes Huis is daarom vormgegeven met ronde, zachte, glooiende lijnen en is gematerialiseerd met lichte, natuurlijke kleuren die aansluiting vinden in de omgeving. De gevels zijn gebouwd van lichte bakstenen waarin golvende lijnen zijn opgenomen.

 

Bosgerichte oriëntatie

In het midden van het zorghuis bevindt zich een rond binnenhof: het hart van het gebouw. Om het binnenhof liggen de lichte rondgaande gangen. Deze gangen ontsluiten de kamers van de bewoners, de woonkamers en de medewerkerskamers. De leefruimtes liggen allen gelijkwaardig naar buiten gericht en zijn op het bos en de tuin georiënteerd. In het souterrain bevindt zich een stilteruimte die grenst aan de tuin. Het interieur kenmerkt zich door veel lichtinval en lichte, natuurlijke materialen. Binnenkozijnen, vensterbanken, plinten en plafonds zijn van hout. De wanden zijn gesluierd: door middel van transparante waterverf hebben de wanden zachte en levendige kleuren gekregen.

 

Mens- en milieuvriendelijk

Bij de bouw is gekozen voor mens- en milieuvriendelijke materialen en installaties. Zo heeft het gebouw hoge isolatiewaarden en drielaags isolatieglas. De ventilatielucht wordt natuurlijk toegevoerd via roosters boven de kozijnen en in de meeste ruimtes wordt de lucht natuurlijk afgevoerd. Hierdoor is er nauwelijks energieverbruik door ventilatoren en is er in de woon- en slaapkamers van de prikkelgevoelige bewoners geen ventilatorgeluid.

 

Een warmtepomp met gesloten bodemwarmtewisselaar zorgt voor verwarming en koeling. Het gebouw kent een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV) door middel van vloerverwarming of -koeling. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk. De houten gevelkozijnen zijn van inlands lariks en de akoestische plafonds hebben vlaswolisolatie. Het Hermes Huis heeft een groendak met sedum-vegetatie. Het watergebruik wordt geminimaliseerd voor waterbesparende kranen, douches en toiletten.

Status: Gerealiseerd, 2011
Locatie: Bosch en Duin, NL
Opdrachtgever: Stichting De Goede Zaak
Vloeroppervlak: 860 m²
Prijsvraag: Besloten prijsvraag, 1e prijs
Fotografie: Meike Hansen, Hamburg

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen