Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw zorgwoningen Maartenhuis

Texel, NL

Het Maartenhuis is een woon- en werkgemeenschap op Texel voor mensen met een zorgvraag. Het biedt diverse mogelijkheden voor dagbesteding zoals een houtbewerkingsatelier, wolweverij en kaarsenmakerij. Ook worden er werkplekken aangeboden elders op het Waddeneiland. De organisatie bestaat uit vier woonhuizen op het eigen terrein met elk een eigen identiteit en doelgroep. 9graden architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuw woonzorghuis op het terrein.

 

Warm welkom vraagt om alzijdige architectuur

De locatie van het Maartenhuis grenst aan de duinen en de Noordzee in het Westen en de uitgestrekte weilanden landinwaarts richting het Oosten. De nieuwbouw ligt aan een belangrijke weg richting De Koog. Het Maartenhuis stelt haar terrein graag open voor bezoekers en biedt een warm welkom in eetwinkel en schenkerij de Windroos. Deze open houding weerspiegelt zich in ons ontwerp voor de nieuwbouw. Het gebouw heeft een alzijdige vormgeving, zodat iedere zijde prettig benaderbaar is. De nieuwbouw opent zich naar de openbare weg om duidelijk zichtbaar te zijn voor bezoekers en voorbijgangers. Richting het eigen terrein heeft het een vriendelijke en omhullende uitstraling.

 

Voor bewoners én medewerkers

In de nieuwbouw komen 8 zorgappartementen die door bewoners vrij zelfstandig te gebruiken zijn; er komt geen gedeelde keuken of woonkamer. Om in de toekomst ruimte te bieden aan een veranderende zorgvraag, worden de 4 grotere appartementen uitgerust met een extra hobbykamer zodat koppels er ook samen kunnen wonen. De appartementen op de begane grond hebben toegang tot een terras buiten; op de verdieping heeft ieder appartement een eigen balkon met uitzicht over de weilanden.

Naast de zorgwoningen biedt de nieuwbouw ruimte voor medewerkers van het Maartenhuis. Op de begane grond komen kantoren en een gezamenlijke ontmoetingsruimte met keuken. De ontmoetingsruimte grenst rechtstreeks aan een terras buiten en kan in de pauzes gebruikt worden als lunchplek. Op de verdieping komen aanvullende werkruimtes. De wereld van de bewoners en medewerkers wordt gescheiden door een hal, zodat beide doelgroepen veilig in hun eigen omgeving kunnen leven en werken. 

 

Synergie van hout en metselwerk

De combinatie van wonen en werken komt in de gevels subtiel tot uiting in het gebruik van twee gevelmaterialen. Aan de zijde van de medewerkers wordt het gebouw gehuld in houten geveldelen, terwijl de zijde van de bewoners hoofdzakelijk een metselwerk gevel krijgt. Aan de zuidzijde bij de bewoners komt het warme hout weer terug als accent in de inkeping. Hierdoor is er een zachte overgang tussen de wereld binnen en buiten. De luifel boven de inkeping is een natuurlijke zonwering voor de hoge zomerzon. Het hout en de bakstenen verwijzen naar een eerder ontwerp van 9graden architectuur voor Huis Iona op hetzelfde terrein. Met hetzelfde gevelmateriaal is een eigentijdse vormgeving ontworpen die de nieuwbouw zijn eigen karakter geeft.

 

Status: in ontwerp, 2021-2024
Locatie: Texel, NL
Opdrachtgever: Maartenhuis
Vloeroppervlak: 750 m²
 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen