Spring naar hoofd-inhoud

Supermarkt Ziegelhof

Oldenburg, DE

Een oude supermarkt in de historische- en populaire wijk Ziegelhof in Oldenburg wordt gerenoveerd en uitgebreid. De supermarkt maakt deel uit van een groter gebouwenensemble, die eind jaren '80 ontworpen is door Selugga Architects, met diverse woningen, kantoren en een ondergrondse parkeergarage. De supermarkt ligt op een prominente kruising in de directe nabijheid van het oude ‘Fleiwa-Kwartier’, een innovatiecentrum op de plek van een historische fabriek.

 

Relatie met de omgeving

Vanwege de aanwezigheid van veel werkplekken in de directe omgeving is één van de aandachtspunten bij de verbouwing het versterken en vergroten van het horeca-aanbod. Het cafégedeelte is zichtbaar, open, transparant en uitnodigend ontworpen. De toegang tot de supermarkt, die voorheen aan de zijkant lag, wordt verplaatst naar de zichtzijde vanaf de straat. De aanleg van goed toegankelijke- en overdekte fietsenstallingen zal er ook voor zorgen dat de aantrekkelijkheid van zowel het café als ook de supermarkt wordt vergroot en de nieuwe stedelijke ruimte zorgvuldig wordt ingericht.

 

Verdere ontwikkeling van bestaande gebouwen

Het bestaande gebouw wordt gekenmerkt door lichtgekleurde klinkers, bruine ramen en opvallende, steil hellende dakvlakken met rode pannen. De uitbreiding is enerzijds individueel en zelfbewust vormgegeven, maar voegt zich anderzijds ook zorgvuldig in de bestaande context. In kleurstelling verwijst de uitbreiding naar de bestaande beige klinkersteen. De dynamische vlakken van de nieuwe metalen gevel worden ingetogener naarmate ze dichter bij het bestaande gebouw komen. De hellingshoeken en de horizontale lijnen van het bestaande gebouw blijven behouden.

Hoogwaardige renovatie

Het bestaande gebouw wordt hoogwaardig gerenoveerd. Ten eerste wordt er hoogwaardige isolatie toegepast, aangevuld met een warmtepomp, warmteterugwinning en fotovoltaïsch panelen op het dak. Dit met als doel: maximale besparing van fossiele brandstoffen. De nieuwe uitbreiding wordt volledig in houtskeletbouw gerealiseerd.

Status: In ontwerp, 2021-2024
Locatie: Oldenburg, DE
Opdrachtgever: Müller & Egerer
Vloeroppervlak: 1.150 m²
Visualisatie: Mood-Studio
 

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen