Spring naar hoofd-inhoud

woonhuis EVA Lanxmeer

Culemborg, NL

In de duurzame wijk EVA Lanxmeer heeft 9graden architectuur voor twee families een dubbele woning met een duurzaam karakter ontworpen. De nieuwbouw staat als een markante sculptuur met een eigentijdse uitstraling in zijn groene omgeving. 

 

Duurzame energievoorziening

Passend bij de duurzaamheidsprincipes van EVA Lanxmeer is de woning zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Met hoge isolatiewaarden van vloer, gevel, dak en beglazing, warmteterugwinning en zonne-energie scoort het gebouw ruim binnen de geldende bouwbesluit normen. Een zonnecollector op het dak zorgt voor warm water en de PV-panelen geven duurzame energie.

 

Milieuvriendelijk

Naast energiebesparende en -opwekkende maatregelen is er ook veel aandacht besteed aan milieuvriendelijke materialen en duurzame waterhuishouding. De dragende wanden van de begane grond zijn gebouwd van Porotherm, een duurzaam alternatief voor kalkzandsteen. Alle overige wanden zijn gemaakt van hout, al het hout met FSC-keurmerk. Het afvalwater wordt gescheiden in grijs water (douche, keuken, wastafels en wasmachine) en zwart water (toilet). Dit levert voordelen op bij de waterzuivering. Voor de fundering van de woningen is gekozen voor schuimbeton, omdat er in het waterwingebied geen andere funderingstypes mogelijk waren.

 

Traditioneel en eigentijds

Door toepassing van één materiaal voor dak en gevels ontstaat er een sculpturale bouwmassa die als een elegant en zacht beeldhouwwerk in het landschap staat. De markante sculptuur is bekleed met het traditionele materiaal riet en heeft een eigentijdse, moderne en natuurlijke uitstraling.

 

Status: Gerealiseerd, 2012
Locatie: Culemborg, NL
Opdrachtgever: Particulier
Vloeroppervlak: 410 m²
Fotografie: Luuk Kramer

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen