Spring naar hoofd-inhoud

woonzorgboerderij Artemis

Warder, NL

Woonzorgboerderij Artemis is één van de buitenlocaties van de Raphaëlstichting. De nieuwe woonzorgboerderij is schitterend gelegen, direct achter de dijk aan het Ijsselmeer vlakbij het dorp Warder. De locatie biedt zowel woonruimte als dagbesteding voor mensen met een zorgvraag.

De bestaande stolpboerderij op het erf voldeed niet meer aan de vragen van deze tijd. Daarnaast is het gebouw zodanig verzakt dat herstel niet meer mogelijk was. Om die reden is de boerderij gesloopt, waarna de nieuwbouw gerealiseerd kon worden. In opdracht van de Raphaëlstichting  heeft 9graden architectuur het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van het woonzorghuis. De nieuwbouw is uitgevoerd door Bouwbedrijf Tuin.

 

Wonen, werken, zorgen

Op het erf zijn een moestuin, een houtwerkplaats en vele boerderijdieren aanwezig. Overdag biedt de locatie dagbesteding aan in de vorm van werkzaamheden op de boerderij. Bewoners helpen met de dierenverzorging, het verbouwen van groenten en allerlei onderhoudswerkzaamheden. De 18 bewoners leven in twee van elkaar gescheiden woongroepen van 9 personen. Elke groep heeft een ruime woonkamer die verbonden is aan de gemeenschappelijke keuken. Hier worden dagelijks alle maaltijden voor de bewoners bereid.

Iedere bewoner heeft naast de gemeenschappelijke voorzieningen een privévertrek van ongeveer 25m² (20m² zit-slaapkamer, 5m² sanitair). De appartementen zijn voornamelijk naar buiten georiënteerd, richting het omliggende landschap, terwijl de woonkamers zich juist richten op het erf.   

 

Moderne stolpboerderij

Het ontwerp voor de nieuwbouw doet recht aan de vormgeving van de bestaande stolpboerderij. De nieuwbouw is een versmelting van de stolpboerderij- en de schuurtypologie. De twee gebouwvormen schuiven in elkaar, waardoor er een sculpturale massa ontstaat met een Z-vormige plattegrond. De architectonische massa krijgt een duidelijk hoofd- en bijgebouw die op een aangename wijze het plein omsluiten.

 

Eigentijds vakwerk

Het ontwerp is geïnspireerd op oorspronkelijke elementen zoals het houten vakwerk. De bestaande elementen zijn vertaald naar een eigentijds ontwerp dat zich zorgvuldig voegt in de oorspronkelijke bebouwing aan de IJsselmeerdijk. Op de gevels is een gebintenstructuur zichtbaar van blank Accoya hout. De gebintvakken zijn gevuld met grote ramen en/of zwarte latten die aansluiten bij de zwarte keramische dakpan. Het dak en de gevel versmelten doordat de dakpan over de gevel doorloopt en stopt ter hoogte van het Accoya raamwerk.

In de kom van het gebouw is de Z-vormige relatie tot het plein versterkt door een uitsnede uit de massa. Er ontstaat een plein waar bewoners elkaar ontmoeten. Hier zijn blanke Accoya latten toegepast met grote verticale Accoya lamellen. De Accoya lamellen dienen als zonwering en accentueren het terugkerende verticale patroon.

 

Status: Gerealiseerd, 2023
Locatie: Warder, NL
Opdrachtgever: Raphaëlstichting, Schoorl
Vloeroppervlak: 820 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen