Spring naar hoofd-inhoud

zorgwoningen Krakelingweg

Zeist, NL

Samen met haar opdrachtgever heeft 9graden architectuur de woonvisie van Warande vertaald naar een nieuw woonconcept voor de verpleeghuiszorg van de toekomst. De zorg gaat veranderen en vraagt om een toekomstbestendige manier van zorgverlening. Daar hoort ook een nieuwe huiselijke woonomgeving bij die draait om het alledaagse leven van de bewoner. Niet de cliënt, maar de mens met zijn of haar persoonlijke levensverhaal en behoeftes staat centraal. 9graden architectuur heeft de woonvisie vertaald naar een ontwerp voor de nieuwbouw van het Leendert Meeshuis, een verpleeghuis waar vanuit antroposofische inspiratie zorg wordt verleend.

kleinschalig woonconcept

Het woonconcept is gebaseerd op kleinschalig wonen waar mensen in nabijheid van elkaar samenleven. Medewerkers bieden in de woonomgeving van de bewoners ondersteuning aan en zijn zichtbaar aanwezig voor bewoners. Het concept biedt verschillende leefkwaliteiten passend bij de ouder wordende bewoner. Deze bewoner heeft gedurende een dag en in de ontwikkeling van het ouder worden veranderende behoeftes. Twee woongroepen van ieder 9 á 10 bewoners delen samen een gemeenschappelijke woonkeuken. De keukentafel is letterlijk en figuurlijk het centrale hart van het dagelijkse leven. Hier bruist het van activiteiten en zijn gasten, naasten, vrijwilligers en familie welkom om met elkaar het dagelijkse leven te delen. In de woonomgeving zelf heerst meer rust en kan er met een intiemer en vertrouwder gezelschap samen geleefd worden. Aan de rand van de woonomgeving is een verstilde sfeer, een tussenruimte waar ouderen mogen mijmeren, in zichzelf gekeerd zijn en zich mogen terugtrekken met uitzicht op het bos.

in beweging blijven

Deze drie leefkwaliteiten worden aangevuld met een vierde sfeer: de beweegkwaliteit. Voor ouderen is het bewegen in de vorm van rondgaan zeer rustgevend. Daarnaast is het van belang om uitgenodigd te worden om te blijven bewegen. Tijdens het wandelen en ronddwalen komen ze dingen tegen die hun lichaam, ziel en geest in beweging houdt. Daarom hebben we in het ontwerp gekozen voor vloeiende ruimtes waar bewoners rondjes kunnen blijven lopen zonder bij een doodlopend einde terecht te komen. Deze vloeiende ruimtes komen tot uitdrukking in het interieur en de organische gebouwmassa.

bosrijke omgeving

De nieuwbouw bevindt zich op een ruime kavel in een bosrijke omgeving in Zeist. De natuurlijke locatie biedt veel beschutting en heeft een helende kracht op de bewoners en medewerkers. Bewoners worden dan ook uitgenodigd om vrij rond te wandelen over het terrein en zo de positieve invloed van de natuur in zich op te nemen. De nieuwbouw staat als een compacte organische massa in het terrein. De twee vleugels van het gebouw ontvangen bezoekers met open armen vanaf het laantje. Het gebouw wordt gecomplementeerd met een klein paviljoen waar bewoners én bezoekers samen kunnen komen voor vieringen, gesprekken en concerten.

 

passende groepsgroottes

Het kleinschalig wonen is geborgd in een groter geheel. De in totaal 96 bewoners zijn verdeeld over vijf verdiepingen met ieder twee woongroepen van 9 á 10 individuele studio’s. De woongroepen hebben bewust deze groepsgrootte, zodat de oudere bewoners samenleven in een kleine gemeenschap waarbij ook de naasten onderdeel zijn van het dagelijks leven. Iedere studio heeft individueel sanitair. De studio is groot genoeg om er prettig in te leven, maar ook klein genoeg om hem te vullen als het leven van de oudere met dementie steeds kleiner en verstilder wordt. De studio heeft een groot raam met uitzicht op de bosrijke omgeving dat voorzien is van een diepe vensterbank waar bezoek kan aanschuiven.

samenwerking in bouwteam

9graden architectuur heeft het woonconcept voor Warande en het schetsontwerp voor het nieuwe Leendert Meeshuis in een intensief ontwerptraject uitgewerkt samen met medewerkers van Warande en betrokkenen uit de cliëntenraad middels meerdere workshops en overleggen. Vervolgens hebben we in bouwteamverband samen met Warande, R-ffect, contexturearchitects en Bouwbedrijf Van Grootheest het gebouw verder uitgewerkt. Momenteel ontwerpt 9graden architectuur samen met de medewerkers van Warande tevens de vervangende nieuwbouw van Huize Valckenbosch, een antroposofisch woonzorghuis midden in een woonwijk in Zeist en grenzend aan een karakteristieke dieptetuin. In het dynamische en interactieve ontwerpproces worden de uitgangspunten van het woonconcept op een nieuwe manier vertaald en verfijnd om antwoord te geven op de specifieke identiteit van Valckenbosch en passend bij de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van de wijk.

Status: in ontwerp, 2022-2025
Locatie: Zeist, NL
Opdrachtgever: Warande
Vloeroppervlak: 5.762 m²
Team: R-ffect, contexturearchitects en Bouwbedrijf Van Grootheest

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen