Spring naar hoofd-inhoud

monumentale watertoren

Bad Zwischenahn, DE

De monumentale watertoren in de buurt van het Zwischenahner meer is ontworpen door de bekende Duitse architect Fritz Höger in de jaren 30 van de vorige eeuw. De toren moet via een aanbestedingsprocedure verkocht en herontwikkeld worden, waarbij uitbreiding gewenst is. De opdracht is om zo min mogelijk van het parkachtige landschap te verharden.  Bovendien moet de toren gerenoveerd worden in overeenstemming met monumentale eisen en voorwaarden. Tevens dient de toren haar functie als uitkijkplatform te behouden.

Ensemble

In het ontwerp van 9graden architectuur is plek gemaakt voor een tweede toren met negen kwalitatieve woningen en gastronomie op de bovenste verdieping. Het doel is om een krachtig ensemble te creëren en de uitstraling van het aanwezige monument te verbeteren. De hoogte van de nieuwbouw is duidelijk ondergeschikt aan de monumentale watertoren. De oorspronkelijke Fritz Högertoren ontleent haar elegantie door een naar boven toe smaller wordend bouwvolume. De nieuwbouw reageert daarop met een zelfverzekerde ronde vorm die als tegenhanger met de nodige afstand naast de bestaande hoekige toren wordt geplaatst.

Metselwerkexpressionisme

De architectonische taal is enerzijds opvallend en zelfverzekerd, en anderzijds bescheiden ten opzichte van de bestaande toren. De structuur en oriëntatie van de nieuwbouw past zich aan het bestaande monument aan. De entreegevel adopteert bestaande vormgevingsaspecten zoals een overdekte entree, verticale ramen, metselwerkornamenten en materiaalkeuze. De gevel van de verdiepingen, bestaande uit verticale lamellen, is door het metselwerkexpressionisme geïnspireerd en geeft tegelijkertijd de indruk van een klassiek gebouw.

 

Status: Studie, 2019–2020
Locatie: Bad Zwischenahn, DE
Opdrachtgever: Kuhlmann Bauunternehmen GmbH & Co KG
Vloeroppervlak: 2.800 m²

to top
Deze website maakt gebruik van cookies. Met het gebruik van de website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies opslaan. Lees meer.
Begrepen